Аналіз використання тарифів, диференційованих за періодами часу - Зінькевич, Петро Олексійович; Замулко, Анатолій Ігорович (My University, 2015)
Вступ. В умовах реформування ринку електричної енергії питання забезпечення управління електроспоживанням набувають особливого значення, єдиним методом, який може бути використаний є економічний метод управління, а саме використання тарифів, диференційованих за періодами часу. Матеріали і методи. Метою даного дослідження є проведення аналізу груп споживачів, виявлення їх особливостей щодо споживання електричної енергії та визначення причин через які не використовують цю тарифну систему. Диференційовані за періодами часу тарифи на електричну енергію діють в Україні з 1995 року. На сьогоднішній день ці тарифи залишаються єдиним економічним засобом управління попитом споживачів на електричну потужність і енергію. В Україні спостерігається негативна тенденція щодо зменшення кількості промислових споживачів, які розраховуються за дифтарифами, через їх економічну непривабливість. Відповідно посилюється негативний ефект збільшення нерівномірності добового графіка навантаження ОЕС України за періодами часу, послаблюються можливістю його регулювання.
Keywords: диференційовані тарифи; тарифи на електроенергію; коригування графіку навантаження; енергосистема; differentiated tariffs; electricity tariffs; adjusting the load schedule; power system; кафедра електропостачання і енергоменеджменту