Вплив дисперсності органічних матриць на стабілізацію форм гемоглобіну - Погожих, Микола Іванович; Євлаш, Вікторія Владленівна; Нєміріч, Олександра Володимирівна; Цуркан, М. М.; Гавриш, Андрій Володимирович (My University, 2009)
У статті наведено результати досліджень ступеня стабілізації форм гемоглобіну крові великої рогатої худоби в пастах і порошках залежно від масової частки і дисперсності порошків рослинної сировини – шипшини, календули, кропиви. Показано переваги дрібнодисперсних порошків рослинних інгредієнтів незалежно від масової частки для збереження співвідношення форм гемоглобіну. The article presents the research results of stabilization degree of hemoglobin forms out of the cattle blood in pastes and powders depending on the mass fraction and dispersion of powdered plant material - rosehip, calendula, nettle. The advantages of fine powder herbal ingredients regardless of the mass fraction for saving ratio forms of hemoglobin have been shown.
Keywords: залізодефіцитна анемія; гемове залізо; кров великої рогатої худоби; висушена рослинна сировина; пасти; порошки; органічні матриці; стабільність; форми гемоглобіну; iron deficiency anemia; heme iron; blood of cattle; dried plant materials; pastes; powders; organic matrix; stability; forms hemoglobin; кафедра експертизи харчових продуктів; кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції; кафедра готельно-ресторанної справи