Болтове електричне з’єднання (Патент на корисну модель № 154219) - Романюк, Володимир Тарасович (My University, 2023)
Болтове електричне з'єднання містить контакти, з'єднані між собою болтом або болтами, та термочутливий елемент, виготовлений зі сплаву з ефектом пам'яті форми. При цьому термочутливий елемент має форму пружини та монтується на зовнішню поверхню контактного з'єднання.

The bolted electrical connection contains contacts connected by a bolt or bolts and a temperature sensitive element made of a shape memory alloy. The temperature sensitive element has a spring-like shape, and it is mounted on the outer surface of the contact connection.
Keywords: електричне з'єднання; надійність; сплав з ефектом пам'яті форми; контактний опір; electrical connection; reliability; shape memory alloy; contact resistance; кафедра електропостачання і енергоменеджменту