Стеценко, Наталія ОлександрівнаГойко, Ірина ЮріївнаБашта (Шеремет), Алла Олексіївна2024-03-182024-03-182023Стеценко, Н. О. Дослідження антиоксидантної здатності антоціанів ягід бузини чорної методом комп’ютерної хімії / Н. О. Стеценко, І. Ю. Гойко, А. О. Башта // Modern engineering and innovative technologies. – 2023. – Is. 30, Part. 3. – Рp. 102-107https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/42207У роботі проведено аналіз просторової та електронної будови антоціанів плодів бузини чорної ціанідин-3-0-глюкозиду та ціанідин-3-самбубіозиду з метою визначення їх антиоксидантної здатності. Розрахунки виконані з використанням програмного пакету HyperChem у напівемпіричному валентному наближенні методом РМ3. За значенням заряду на атомах оксигену гідроксильних груп молекул встановлено, що антоціани проявляють високу здатність до нейтралізації вільних радикалів при відщепленні власних протонів. Вони належать до електрофілів, тому у хімічних реакціях легко захоплюють неспарені електрони вільних радикалів, що підтверджує їх високі антиоксидантні властивості.The paper analyzes the spatial and electronic structure of the anthocyanins of black elderberry fruits, cyanidin-3-0-glucoside and cyanidin-3-sambubioside, in order to determine their antioxidant capacity in comparison with quercetin. Calculations were performed using the HyperChem software package in the semiempirical valence approximation using the PM3 method. According to the value of the charge on the oxygen atoms of the hydroxyl groups of the molecules, it was established that anthocyanins show a high ability to neutralize free radicals when splitting off their own protons. They belong to electrophiles, so in chemical reactions they easily capture unpaired electrons of free radicals, which confirms their high antioxidant properties.ukбузина чорнаантоціаниантиоксидантикомп’ютерна хіміямоделюванняантиоксидантна активністьреакційна здатністьblack elderberryanthocyaninsantioxidantscomputational chemistrymodelingantioxidant activityreactivityкафедра технології оздоровчих продуктівДослідження антиоксидантної здатності антоціанів ягід бузини чорної методом комп’ютерної хіміїArticlehttps://orcid.org/0000-0001-6710-024Xhttps://orcid.org/0000-0003-0310-3788