Комбіновані способи зневоднення зерна - Гапонюк, Ігор Іванович (My University, 2008)
Виконано аналіз існуючих способів сушіння зерна за показниками швидкості перебігу процесів тепловологообміну, енерговитрат та пошарової однорідності сушіння. Обґрунтовано комбіноване поєднання різних способів підведення шару зерна теплоти на різних етапах сушіння, зокрема меншими значеннями критерію Кірпічова – на початковому етапі (опроміненням чи газами підвищеної вологості), максимальних значень Кірпічова – основному етапі сушіння (конвективно газами підвищеної температури) та уповільненої швидкості тепловологообміну – завершальному (кілька кратним зменшенням швидкості течії робочих газів). Наведено енергетичні та кінетичні переваги комбінування цих способів та можливість застосування для існуючих конструкцій сушірок. Are induced the analysis of the existing methods of the drying of grain on the criterion of the reaction rate of [teplovlagoobmena], the power consumption y of the uniformity of drying in the layer of grain. Is substantiated combining the combination of the different methods of supply to the layer of grain of heat in the different stages of drying, in particular by the smaller values of [vriteriya] Of [kirpicheva] - in the initial stages (by irradiation or by the oversaturated gases), the maximum values Of [kirpicheva] - in the basic and final stages of drying and with that retarded [teplovlagoobmenom] in the finishing stage of drying by the [neskokokratnym] decrease of a quantity of supplied heat. It is given the energy and kinetic advantages of the combining of these methods with the possibility of application for the existing constructions of domestic grain dryers
Keywords: агент сушіння; agent of the drying; шар зерна; волога; теплота; спосіб сушіння; температура; енерговитрати; layer of grain; moisture; heat; the method of drying; temperature; energy content; кафедра технології зберігання і переробки зерна