Розробка технології крафтових м’яких сирів з пряно-ароматичними добавками - Чернюшок, Ольга Анатоліївна; Ризун, Олександр Васильович; Корсун, Владислав Костянтинович; Якуц, М. М.; Рожок, Юрій Іванович (My University, 2025)
The study examines the peculiarities of production and improvement of craft soft cheeses enriched with natural spice and aromatic additives. Soft cheeses are an important segment of modern gastronomy due to their delicate texture, balanced taste, and nutritional value. The integration of spices and herbs not only enhances sensory characteristics but also increases the functional potential of the product by providing natural antioxidants and bioactive compounds. The research highlights technological aspects influencing the texture, fermentation process, and stability of the product. The results confirm the prospects of developing innovative soft cheeses that meet consumer demands for naturalness, safety, and originality in the HoReCa sector. У роботі досліджено особливості виробництва та удосконалення технології крафтових м’яких сирів, збагачених натуральними пряно-ароматичними добавками. М’які сири є важливим сегментом сучасної гастрономії завдяки ніжній текстурі, збалансованому смаку та високій поживній цінності. Додавання спецій і трав не лише покращує органолептичні властивості, а й підвищує функціональний потенціал продукту за рахунок природних антиоксидантів і біоактивних сполук. У дослідженні розглянуто технологічні аспекти, що впливають на текстуру, процес ферментації та стабільність продукту. Результати підтверджують перспективність створення інноваційних м’яких сирів, які відповідають вимогам споживачів щодо натуральності, безпечності та оригінальності у сегменті HoReCa.
Keywords: кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів; пряно-ароматичні добавки; якість молока; заквасочні культури; текстура та консистенція; безпечність харчових продуктів; soft cheese; spice additives; milk quality; fermentation cultures; texture and consistency; food safety; food safety