Вплив гомогенізації та вакуумування на структуруючі властивості яблучного пюре у складі морозива - Мацько, Любов Михайлівна; Поліщук, Галина Євгеніївна; Гончарук, Олена Владиславівна (My University, 2013)
Досліджено ефективну в’язкість яблучного пюре, гомогенізованого за змінного тиску та при вакуумуванні за різної тривалості та температури оброблення. Ефективну в’язкість визначали за допомогою ротаційного віскозиметра. Об’єктом досліджень обрано пюре з яблук пізніх строків визрівання та його структурно-механічні характеристики. Встановлено, що дані види обробки яблучного пюре, призводять до значних змін його структуруючої здатності. Для практичного застосування у складі морозива рекомендовано яблучне пюре, гомогенізоване за тиску 20МПа. Investigated the effective viscosity of apple puree, homogenized by alternating pressure and vacuumed for different duration and temperature processing. The effective viscosity was determined by using а rotational viscometer. The objects of researches were late ripening apples’ puree and its structural and mechanical characteristics. It was established, that these kinds of processing apple puree leads to a significant change of its structural ability. The apple puree homogenized at a pressure of 20 MPa is recommended for practical usage in ice cream.
Keywords: яблучне пюре; apple puree; гомогенізація; homogenization; вакуумування; vacuuming; морозиво; ice-cream; кафедра технології молока і молочних продуктів