Романова, Зоряна МиколаївнаПрибильський, Віталій ЛеонідовичБондар, Микола ВасильовичРоманов, Микола СергійовичХаргелія (Карпутіна), Дар'я Дмитрівна2012-12-202012-12-202012Оптимізація процесу зброджування пивного сусла рентгенівським опроміненням / З. М. Романова, В. Л. Прибильський, М. В. Бондар, М. С. Романов, Д. Д. Карпутіна // Харчова промисловість. - К. : НУХТ, 2012. - № 13. - С. 94-99.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/4724Досліджено вплив рентгенівського опромінення на біологічну активність дріжджових клітин - Saccharomyces cerevisiae Saflager W 34/70, що використовуються в пивоварінні. Були виявлені позитивні зміни фізико-хімічних показників сусла і біохімічного складу пива. Дослідження доводять, що електромагнітні випромінювання стимулюють біологічні процеси в дріжджовій клітині і в результаті процес зброджування скорочується до 2-х діб. сусла и биохимического состава пива. The effect of X-ray irradiation on the biological acctivity of the yeast cells — Saccharomyses cerevisiae Saflager W 34/70, used in brewing. Were foud positive changes in physical characteristics and chemical composition of the wort of beer. Studies have agrued that electromagnetic radiation stimulates biological processes in yeast cells and as a result of the fermentation process is shortened to 2 days. All experimental results indicate that ECMO to a certain extent capable of stimulating intracellular processes, leading to an increase in the rate of division of organisms and thus to an increase in rates of specific growth rate and cell size.otherелектромагнітне опромінюваннярентгенівські променідріжджібіологічне середовищепивоelectromagnetic radiationX-raysyeastbiological environmentbeerкафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюкакафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробствакафедра експертизи харчових продуктівкафедра технології оздоровчих продуктівОптимізація процесу зброджування пивного сусла рентгенівським опроміненнямArticle