Збагачена мінеральними речовинами молочна сироватка як перспективний поліпшувач якості хліба - Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Білик, Олена Анатоліївна (My University, 2015)
У статті розглянуто аспекти використання молочної сироватки у хлібо пекарській галузі для поліпшення якості хлібобулочних виробів і підвищення їх харчової цінності, особливо мінерального складу. Наведено результати тео ретичних та експериментальних досліджень із застосування різних видів молочної сироватки. Досліджено новий спосіб збагачення молочної сироватки металами магнію й мангану за допомогою підводного електроіскрового синтезу біометалів. Встановлено, що зі збільшенням тривалості електроіскрового оброблення підвищується вміст магнію та мангану в обробленіймолочній сироватці. Доведено позитивний вплив використання 15 % до маси борошна збагаченої сироватки на фізико-хімічні й органолептичні показники якості хліба пшеничного.
Keywords: молочна сироватка; хліб пшеничний; whey; wheat bread; магній; манган; якість; magnesium; manganese; quality; електроіскрове оброблення; electrospark processing; кафедра технології молока і молочних продуктів