Екзистенційний аспект екологічного виховання особистості в контексті її соціалізації - Попова, Інна Вадимівна (My University, 2015)
Під час соціалізації в особистості формується не тільки духовний світ загалом, але й виробляється її особливе морально–естетичне ставлення до природи зокрема. Тому на кожному з етапів соціалізації важливо запроваджувати належні форми духовності, завдяки яким духовний світ особистості може розкритися щонайбільше. Зокрема, на ранніх етапах екологічного виховання значну роль може зіграти використання казкових творів. У юнацькому віці ефективним є використання мистецьких засобів екологічного виховання, насамперед творів народної культури. Важливою засадою екологічного виховання є ігрова діяльність з усіма притаманними їй специфічними різновидами. А залучення до безпосередньої діяльності з охорони природи, практичні вправи та тренінги сприяють особистій реалізації екзистенцій екологічного виховання. Адже головною ознакою такого виховання є спрямована на охорону природного середовища й захист тваринного і рослинного світу практична діяльність кожної людини. Водночас разом з практичною велике значення для екологічного виховання має науково дослідна діяльність. Варто також звернути увагу на значний виховний потенціал туризму, а надто екотуризму та інших форм активного відпочинку в природному середовищі.
Keywords: соціалізація; виховання; екологічне виховання; культура; социализация; воспитание; экологическое воспитание; socialization; education; environmental education; culture; кафедра харчової хімії