Особливості експорту продукції олійно-жирової галузі України - Швед, Тетяна Володимирівна (My University, 2015)
Головною статтею експорту олійно-жирової галузі є соняшникова олія. Однак, відсутність експортних мит на насіння сої та ріпаку, зростаючий попит на насіння сої на світовому ринку та інші причини призвели до значного зростання експорту олійної сировини. Така ситуація не дозволяє вітчизняним підприємствам олійно-жирової галузі посісти належне місце експортерів в світовому господарстві і значно підвищує статус України як сировинного придатку розвинених країн. The main export item оil-fat industry is sunflower oil. However, the lack of export duties on soybean and rapeseed growing demand for soybean seeds on the world market and other reasons have led to a significant increase export oilseeds. This situation does not allow domestic of enterprises of oil-fat industry exporters take its rightful place in the world economy and greatly enhances the status of Ukraine as a raw appendage of the developed countries.
Keywords: насіння сої; попит на олійні культури; експорт олійно-жирової продукції; соняшникова олія; експортне мито; насіння ріпаку; насіння соняшнику; export duties; demand for oilseeds; exports of oil-fat products; sunflower oil; sunflower seeds; soybeans; rapeseed; кафедра економічної теорії