Визначення неіоногенних поверхнево-активних речовин у пральних порошках - Бутенко, Олена Миколаївна; Костенко, Єлизавета Євгеніївна (My University, 2014)
Поверхнево-активні речовини — хімічні речовини, які знижують поверхневий натяг рідини, полегшуючи розтікання і знижуючи міжфазний натяг на межі двох рідин. ПАР зазвичай амфіфільні органічні сполуки (містять як гідрофільні так і гідрофобні групи). Через таку будову вони розчиняються як у неполярних жирах і органічних розчинах, так і в полярній воді. ПАР сприяють змочуванню тіл водою, впливають на стійкість суспензій, емульсій і пін, мають високу миючу дію. Тому їх використовують як миючі засоби, стабілізатори водних дисперсій, пластифікатори у виробництві пластмас, будматеріалів тощо. До ПАР належать: звичайне мило (суміш натрієвих солей жирних кислот — олеати, стеарати натрію), синтетичні миючі засоби, а також спирти, карбонові кислоти, аміни тощо. Surfactants - chemicals that lower the surface tension of the liquid, making it easier spreading and reducing the interfacial tension at the two liquids. South Africa usually amphiphilic organic compound (containing both hydrophilic and hydrophobic groups). Because of this structure as they dissolve in fats and nonpolar organic solutions and in polar waters. South Africa promote wetting water bodies, affecting the stability of suspensions, emulsions and foams have high cleaning action. Because they are used as detergents, stabilizers aqueous dispersions, plasticizers in plastics, building materials and so on. To South Africa include: ordinary soap (a mixture of sodium salts of fatty acids - oleate, sodium stearate), synthetic detergents and alcohols, carboxylic acids, amines and more.
Keywords: поверхнево-активні речовини; пральні порошки; миючі засоби; surfactants; washing powder; detergents; кафедра харчової хімії