Визначення впливу потужності джерела НВЧ-енергії й глибини вакуумування на тривалість нагріву нвч-концентрування та НВЧ-сушіння суміші зелені пряних овочів - Бабанова, Олена Ігорівна; Михайлов, Валерій Михайлович; Прасол, Світлана Володимирівна; Шевченко, Андрій Олександрович; Мальцева, Анастасія Євгенівна (My University, 2025)
Визначено, що в разі організації механічного перемішування сировини тривалість НВЧ-концентрування скорочується у межах 28…32%, а НВЧ-сушіння – в межах 22…26%. Цими результатами підтверджено вірогідність робочої гіпотези щодо збільшення швидкості вологовидалення і зміни маси при застосуванні перемішування сировини під час її обробки в НВЧ-полі за умов вакуумування. Із точки зору збереженості фізико-хімічних властивостей сировини найбільш раціональним є залишковий тиск 40…60 кПа, за якого процес зневоднювання здійснюється в температурному інтервалі 76…86оС, що має сприяти несуттєвим змінам фізико-хімічних властивостей сировини.
Keywords: НВЧ-концентрування; НВЧ-сушіння; пряні овочі; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв