Спільне культивування як фактор регуляції вторинного метаболізму актинобактерій - Пирог, Тетяна Павлівна; Охмакевич, Анастасія Миколаївна (My University, 2025)
Актинобактерії є невичерпним джерелом практично цінних вторинних метаболітів широкого спектра застосування. Нині для пошуку нових природних біологічно активних речовин використовують два підходи: класичний і постгеномний. Класичний є тривалим і трудомістким, оскільки передбачає виділення з природних умов потенційних продуцентів практично цінних сполук і створення біотехнологій їх одержання. Постгеномний підхід, який охоплює геноміку, метаболоміку і протеоміку, потребує відповідного дорогого обладнання, реагентів тощо. Альтернативою цим двом підходам є спільне культивування мікроорганізмів — простий, дешевий, але достатньо ефективний підхід для підвищення активності уже існуючих та/або пошуку нових сполук.
Keywords: актинобактерії; співкультура; нові метаболіти; кафедра біотехнології і мікробіології; actinobacteria; co-culture; new metabolites