Шпак, Владислав В’ячеславовичМаринін, Андрій Іванович2024-10-292024-10-292023Шпак, В. В. Дослідження кінетики формування відновного стану води, збагаченої метаболічним воднем, з субстрату рослинного походження / В. В. Шпак, А. І. Маринін // Prospects of modern science and education : 5th International scientific and practical conference, February 07-10, 2023. – Stockholm, Sweden : International Science Group, 2023. – Pp. 657-659https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/45224Вода є дуже чутливою стосовно зовнішнього фізичного впливу на неї. Вона здатна сприймати цей вплив, накопичувати енергію, змінюючи структуру та інформаційні фактори зовнішнього впливу й передавати набуті структурноенергетичні та інформаційні фактори тим системам, які призначені природою для їх сприйняття. Проаналізовано ефективність методу елекрохімічної активації води з відновним електронодонорним редокс-статусом при використанні субстратів борошномельно-круп’яного виробництва – крупи манної та пшона. Аналіз наведених результатів свідчить про те, що характер змін контрольованих параметрів водного біосередовища для обох зразків субстратукруп якісно подібні. Максимальна величина набутого в процесі формування водного біосередовища ОВП досягає -500 мВ. Найбільша швидкість досягнення кінцевого редокс-стану спостерігається при використанні в якості субстрату пшоняної крупи (на 18-ій годині процесу). Для субстрату на основі манної крупи цей час дещо триваліший – біля 22 годин.Water is very sensitive to external physical influences on it. It is able to perceive this influence, accumulate energy, changing the structure and informational factors of external influence and transfer the acquired structural energy and informational factors to those systems that are designed by nature for their perception. The effectiveness of the method of electrochemical activation of water with a reducing electron-donating redox status when using substrates of flour-milling and grain production - semolina and millet - was analyzed. The analysis of the given results shows that the nature of the changes in the controlled parameters of the aquatic bioenvironment for both samples of substratum groups are qualitatively similar. The maximum value of the ORP acquired during the formation of the aquatic bioenvironment reaches -500 mV. The highest speed of reaching the final redox state is observed when millet groats are used as a substrate (at the 18th hour of the process). For a substrate based on semolina, this time is somewhat longer - about 22 hours.ukелектрохімічно активована водааноліткатолітредокс-статуссубстрат борошномельно-круп’яного виробництваelectrochemically activated wateranolyteсatholyteredox statussubstrate of flour mill and grain pro-ductionпроблемна науково-дослідна лабораторіякафедра електропостачання і енергоменеджментуДослідження кінетики формування відновного стану води, збагаченої метаболічним воднем, з субстрату рослинного походженняThesishttps://orcid.org/0000-0001-6692-7472