Моделювання впливу факторів на формування рівня економічної безпеки сільськогосподарських підприємств - Гривківська, Оксана Василівна; Шершень, Н. В. (My University, 2023)
У статті обгрунтовано, що процес економічних досліджень супроваоджується використанням низки загальних та спеціальних методів, які у взаємодоповненні допомагають всебічно пізнати процес або явище, виділити його складові, передумови виникнення, особливості протікання та наслідки. Визначено, що факторний аналіз серед цих методів посідає вагоме місце. Він дозволяє вивчити структури взаємозв’язків між змінними (класифікація змінних) і виявлення внутрішніх закономірностей шляхом «стиснення» статистичної інформації, у зв’язку з чим факторний аналіз використовується або як метод класифікації, або як метод скорочення даних. Основним завданням факторного аналізу є перехід від первісної системи великого числа взаємопов’язаних показників до відносно менших прихованих (латентних) факторів. Запропоновано використовувати метод факторного аналізу, що дозволяє виокремити взаємозалежні показники, як складовий елемент методики оцінки економічної безпеки підприємства. Детально описано приклад застосування факторного аналізу за визначеними етапами на прикладі сільськогосподарського підприємства. Визначено та розглянуто фактори впливу на економічну безпеку сільськогосподарського підприємства. Проведено оцінику впливу факторів на рівень економічної безпеки сільськогосподарських підприємств. Доведено ефективність використання факторного аналізу для визначення впливу факторів на рівень економічної безпеки сільськогосподарських підприємств. Окреслено перспективи досліджень проблематики економічної безпеки, що полягають у подальшому аналізі та використанні інших математичних методів для оцінювання ефективності економічної безпеки підприємства під час побудови механізмів формування економічної безпеки. The article substantiates that the process of economic research is accompanied by the use of a number of general and special methods, which in complementing each other help to comprehensively understand the process or phenomenon, to identify its components, prerequisites for its occurrence, peculiarities of its course and consequences. It was determined that among these methods, factor analysis occupies an important place. It was determined that among these methods, factor analysis occupies an important place. It allows studying the structures of interrelationships between variables (classification of variables) and identifying internal patterns by "compressing" statistical information, which is why factor analysis is used either as a classification method or as a data reduction method. The main task of factor analysis is the transition from the original system of a large number of interrelated indicators to relatively smaller hidden (latent) factors. It is proposed to use the method of factor analysis, which allows to single out interdependent indicators, as a constituent element of the methodology for assessing the economic security of the enterprise. An example of the application of factor analysis according to certain stages is described in detail on the example of an agricultural enterprise. Factors influencing the economic security of an agricultural enterprise were determined and considered. An assessment of the influence of factors on the level of economic security of agricultural enterprises was carried out. The effectiveness of using factor analysis to determine the influence of factors on the level of economic security of agricultural enterprises has been proven. The prospects for research into economic security issues are outlined, which consist in further analysis and the use of other mathematical methods for evaluating the effectiveness of the economic security of the enterprise during the construction of mechanisms for the formation of economic security.
Keywords: економічна безпека; вплив; факторний аналіз; сільськогосподарське підприємство; economic security; impact; factor analysis; agricultural enterprise; кафедра економіки і права