Розмеріця, Ольга ВолодимирівнаПархоменко, Анастасія МихайлівнаМукоїд, Роман Миколайович2024-10-152024-10-152023Розмеріця, О. Використання чистої культури дріжджів у пивоварінні / О. Розмеріця, А. Пархоменко, Р. Мукоїд // Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті : матеріали 89-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів, 3–7 квітня 2023 р. – Київ : НУХТ, 2023. – Ч. 1. – С. 216.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/45001Актуальною проблемою у крафтовому пивоварінні є забезпечення пивоварної промисловості різними чистими культурами дріжджів з різними властивостями бродіння. Для крафтових пивоварень на ринку запропоновано комбінацію чистих культивованих дріжджів і живильного середовища, щоб, зокрема, невеликі виробництва могли легше розпочати власне культивування. Адже деякі сорти пива не можна зробити якісно без рідких дріжджів, просто тому, що вони не мають еквівалентних штамів у висушеній формі. Справа в тому, що не всі дріжджові штами добре переносять процес сушки, і тому в рідкій формі є набагато більше штамів порівняно з сухими. Це стосується, наприклад, таких бельгійських сортів як «блонд», «дубль», «тріпль». Багато пивоварів стверджують, що неможливо виготовити хороше бельгійське пиво з використанням сухих дріжджів. Виготовлення пива з такими дріжджами є більш вимогливим, але не таким складним, як може здатися. А смак пива, посилений рідкими дріжджами, – чудова винагорода за їх використання у пивоварніA pressing issue in craft brewing is providing the brewing industry with different pure yeast cultures with different fermentation properties. For craft breweries, the market offers a combination of pure cultured yeast and culture medium, so that, in particular, small productions can more easily start their own cultivation. After all, some types of beer cannot be made qualitatively without liquid yeast, simply because they do not have equivalent strains in dried form. The fact is that not all yeast strains tolerate the drying process well, and therefore there are many more strains in liquid form compared to dry ones. This applies, for example, to such Belgian varieties as "blond", "double", "triple". Many brewers claim that it is impossible to make a good Belgian beer using dry yeast. Brewing beer with such yeast is more demanding, but not as difficult as it might seem. And the taste of beer, enhanced by liquid yeast, is a great reward for using it in the breweryukпиводріжджічисті культурибродінняbeeryeastpureculturesfermentationкафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробстваВикористання чистої культури дріжджів у пивоварінніThesishttps://orcid.org/0000-0002-3454-1484