Кавітаційний ежектор (Патент на винахід № 129542) - Слюсенко, Андрій Михайлович; Пономаренко, Віталій Васильович; Лементар, Святослав Юрійович (My University, 2025)
Винахід належить до рідинно-газових струминних апаратів (ежекторів) і може знайти використання для інтенсифікації процесів змішування, розчинення, тепломасообміну в харчовій, хімічній, фармацевтичній і інших галузях промисловості, зокрема в цукровій при сульфітації технологічних рідин. Поставлена задача вирішується тим, що кавітаційний ежектор складається з робочого сопла, конічної приймальної та циліндричної змішувальної камер, патрубка підведення газу в конічну приймальну камеру. Згідно з винаходом всередині конічної приймальної камери співвісно встановлено пустотілий конусоподібний кавітатор з гвинтовими канавками на зовнішній поверхні, торець якого знаходиться на рівні переходу конічної приймальної в циліндричну змішувальну камеру, причому до пустотілого конусоподібного кавітатора приєднано додатковий патрубок для підведення газу всередину нього. Технічний результат від використання запропонованого винаходу полягає в підвищенні коефіцієнта ежекції та інтенсифікації тепломасообмінних процесів.
Keywords: ежектор; кавітація; ejector; cavitation; кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування