Психобіотики – нове покоління пробіотиків - Старовойтова, Світлана Олександрівна (My University, 2018)
Мікробіом – це фундамент осі кишечник – головний мозок. Бактеріальна колонізація кишечника починається в момент пологів та являє собою часткову копію материнської мікробіоти. Кишечний мікробіом – фактор формування гіпоталамо-гіпофізарно-надниркової осі, що приймає участь в регуляції імуномодулювання, обміну ліпідів, енергетичного балансу та електрофізіологічної активності ентеральної нервової системи. Психобіотики визначають як живі бактерії (пробіотики), котрі при потраплянні в шлунково-кишковий тракт (ШКТ) покращують психофізіолгічний статус внаслідок взаємодії з коменсальними кишечними бактеріями. Більшість дослідників включають в це визначення і пребіотики, що стимулюють збільшення кількості корисних кишечних бактерій Microbial is the foundation of the intestinal axis - the brain. Bacterial colonization of the intestine begins at the moment of labor and represents a partial copy of the maternal microbiota. Intestinal microbial is a factor in the formation of the hypothalamic-pituitary adrenal axis, which participates in the regulation of immunomodulation, lipid metabolism, energy balance and electrophysiological activity of the enteral nervous system. Psychobiotics are defined as living bacteria (probiotics) that, when ingested in the gastrointestinal tract (GIT), improve psychophysiological status as a result of interaction with commensal intestinal bacteria. Most researchers include in this definition and prebiotics that stimulate an increase in the number of useful intestinal bacteria
Keywords: кафедра біотехнології і мікробіології; центральна нервова система; психобіотики; psychobiotics; central nervous system