Bazhay-Zhezherun, SvitlanaBereza-Kindzerska, LudmylaBashta (Sheremet), Alla2024-06-202024-06-202023Development of the method of obtaining grain flakes using UV-irradiation / S. Bazhay–Zhezherun, L. Bereza–Kindzerska, А. Bashta // Selected Papers of the V International Conference on European Dimensions of Sustainablе Development, 1–2 June 2023. – Kyiv : NUFT, 2023. – Р. 333–340.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/43553The method of obtaining flakes of increased biological value from grain crops has been developed. This method includes preparation of grain for processing, which involves cleaning grain from impurities, sorting, airing, separation of ferromagnetic impurities, washing and disinfection, peeling, hydrothermal treatment at a temperature of 12 - 16° C. Hydrothermal treatment takes place in three cycles, each of which involves intensive moistening of the grain for 4 hours followed by dehydration for 4-6 hours with a total duration of 26 - 30 hours. After the first cycle, the grain is treated with ultraviolet radiation with constant stirring. The thickness of the grain layer is 15 - 20 cm. The wavelength of ultraviolet radiation 250 - 300 nm; radiation intensity is 200 - 260 W/m2. The distance from the grain placement plane to the radiation source is 25 - 30 cm, process duration 55 - 60 sec. The next stage is flattening of raw materials, drying of the flakes at a temperature of 45 - 65° C to a moisture of 12 - 14%, airing, packing. The main physico-chemical and organoleptic indicators of quality of wheat flakes of increased biological value are investigated. The nutritional value of the product is determined. It was investigated that the microbiological seedability of wheat flakes does not exceed the permissible values. Storage for 6 months does not significantly impair quality. The developed method of processing cereals for producing flakes allows to obtain a product with high biological value, namely, an increased content of water-soluble and fat-soluble vitamins, in particular, the content of vitamin E is 8.5 mg%, В1 - 1.12 mg%, В2 - 1.15 mg%; content of food fibers, which are natural food sorbents - 2.5%Розроблено спосіб отримання пластівців підвищеної біологічної цінності із зернових культур. Цей спосіб включає підготовку зерна до переробки, яка передбачає очищення зерна від домішок, сортування, провітрювання, відділення феромагнітних домішок, промивання та дезінфекцію, лущення, гідротермічну обробку при температурі 12 - 16°С. Гідротермічна обробка проходить у три цикли. , кожна з яких передбачає інтенсивне зволоження зерна протягом 4 годин з наступним зневодненням протягом 4-6 годин із загальною тривалістю 26 - 30 годин. Після першого циклу зерно обробляють ультрафіолетовим опроміненням при постійному перемішуванні. Товщина шару зерна 15 - 20 см. Довжина хвилі ультрафіолетового випромінювання 250 - 300 нм; інтенсивність випромінювання 200 - 260 Вт/м2. Відстань від площини розміщення зерна до джерела випромінювання 25 - 30 см, тривалість процесу 55 - 60 с. Наступний етап - плющення сировини, сушіння пластівців при температурі 45 - 65° С до вологості 12 - 14%, провітрювання, пакування. Досліджено основні фізико-хімічні та органолептичні показники якості пластівців пшеничних підвищеної біологічної цінності. Визначається харчова цінність продукту. Досліджено, що мікробіологічна посівність пшеничних пластівців не перевищує допустимих значень. Зберігання протягом 6 місяців суттєво не погіршує якість. Розроблений спосіб переробки крупи для отримання пластівців дозволяє отримати продукт з високою біологічною цінністю, а саме підвищеним вмістом водорозчинних та жиророзчинних вітамінів, зокрема вміст вітаміну Е становить 8,5 мг%, В1 – 1,12. мг%, В2 - 1,15 мг%; вміст харчових волокон, які є природними харчовими сорбентами - 2,5%engrainwheatflakesbiological valuevitaminsзернопшеницяпластівцібіологічна цінністьвітаміникафедра технології оздоровчих продуктівDevelopment of the method of obtaining grain flakes using UV-irradiationArticlehttps://orcid.org/0000-0002-5382-4842https://orcid.org/0000-0003-0310-3788