Комплексний підхід упередження небезпечних ситуацій промислових підприємств - Володченкова, Наталія Валеріївна; Хіврич, Олександр Васильович (My University, 2018)
В роботі розглянуто основні напрямки оцінки ризику, а саме розроблення заходів щодо запобігання та зниження небезпек, що загрожують безпеці та здоров'ю працівників. Оцінка ризику розуміється при цьому як дослідження, що проводиться шляхом здійснення ряду етапів (кроків), що включають виявлення небезпек та їх джерел; ранжування ризику і встановлення його ступеня; розроблення заходів та засобів упередження виникнення аварій (аварійних ситуацій). Вагомою складовою вирішення цього завдання є завчасна розробка та впровадження у практичну діяльність на підприємствах, на основі розробленого ризик-орієнтовного підходу виявлення небезпек, систем завчасного виявлення аварій (аварійних ситуацій) та своєчасного сповіщення виробничого персоналу у разі їх виникнення. The paper considers the main directions of risk assessment, namely the development of measures to prevent and reduce the hazards that threaten the safety and health of workers. Risk assessment is understood as a study conducted through a series of steps (steps) that include the identification of hazards and their sources; ranking the risk and establishing its degree; development of measures and means of preventing accidents (emergencies). An important component of solving this problem is the early development and introduction into practical activities at the enterprises, on the basis of the developed risk-oriented approach of hazard identification, systems of early detection of accidents (emergency situations) and timely notification of production personnel in case of their occurrence.
Keywords: кафедра екології та екоменеджменту; безпека; safety; управління; management; аварія; accident; ризик; risk