Енергетичні імпульси в середовищах бродильних апаратів - Коваль, Ольга Володимирівна; Чагайда, Андрей Олегович (My University, 2015)
Наведено інформацію, яка стосується особливостей утворення діоксиду вуглецю з наступним синтезом диспергованої газової фази. В енергетичних трансформаціях хімічна енергія цукрів перетворюється частково в енергію синтезу біомаси мікроорганізмів та енергію формування міжфазної поверхні у формі диспергованої газової фази. Узагальненням останньої є газоутримувальна здатність розчиненого газу та у формі вже диспергованої газової фази. Вплив на ці дві складові проявляється за рахунок зміни тисків, які порушують умови термодинамічної рівноваги, створюючи енергетичні імпульси. Наслідками останніх є інтенсифікація масообміну, зміни в структурі газоутримувальної здатності по газовій фазі, зміни в режимах синтезу цільових речовин.
Keywords: гідродинаміка; гидродинамика; hydrodynamics; бродильні середовища; бродильные среды; fermentation medium; газоутримувальна здатність; газоутримувальна способность; energy pulses gas-retention ability; кафедра готельно-ресторанної справи