Коваль, Ольга ВолодимирівнаЧагайда, Андрей Олегович2017-05-152017-05-152015Коваль, О. В. Енергетичні імпульси в середовищах бродильних апаратів/ О. В. Коваль, А. О.Чагайда // Наукові праці НУХТ. – 2015. – Т. 21 – № 4. – С. 137–143.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/25255Наведено інформацію, яка стосується особливостей утворення діоксиду вуглецю з наступним синтезом диспергованої газової фази. В енергетичних трансформаціях хімічна енергія цукрів перетворюється частково в енергію синтезу біомаси мікроорганізмів та енергію формування міжфазної поверхні у формі диспергованої газової фази. Узагальненням останньої є газоутримувальна здатність розчиненого газу та у формі вже диспергованої газової фази. Вплив на ці дві складові проявляється за рахунок зміни тисків, які порушують умови термодинамічної рівноваги, створюючи енергетичні імпульси. Наслідками останніх є інтенсифікація масообміну, зміни в структурі газоутримувальної здатності по газовій фазі, зміни в режимах синтезу цільових речовин.uk-UKгідродинамікагидродинамикаhydrodynamicsбродильні середовищабродильные средыfermentation mediumгазоутримувальна здатністьгазоутримувальна способностьenergy pulses gas-retention abilityкафедра готельно-ресторанної справиЕнергетичні імпульси в середовищах бродильних апаратівArticle