Мікробні поверхнево-активні речовини. I. Гліколіпіди - Пирог, Тетяна Павлівна; Конон, Анастасія Дмитрівна (My University, 2014)
Огляд присвячено поверхнево-активним речовинам гліколіпідної природи. Подано загальну характеристику й описано фізіологічну роль рамноліпідів, трегалозоліпідів, софороліпідів, манозилеритритолліпідів та їхніх традиційних продуцентів — представників родів Pseudozyma, Pseudomonas, Rhodococcus і Candida. Докладно розглянуто хімічну структуру, етапи біосинтезу і регуляції деяких низькомолекулярних поверхнево-активних речовин гліколіпідної природи. Підсумовано експериментальні дані авторів щодо інтенсифікації синтезу, фізіологічної ролі та практичного використання поверхнево-активних речовин Rhodococcus erythropolis ІМВ Ас-5017, Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 та Nocardia vaccinii ІМВ В-7405, які за хімічною природою є комплексом гліко-, фосфо-, аміно- і нейтральних ліпідів (гліколіпіди всіх штамів представлені трегалозоміколатами). З’ясовано, що поверхнево-активним речовинам R. erythropolis ІМВ Ас-5017, A. calcoaceticus ІМВ В-7241 та N. vaccinii ІМВ В-7405 притаманні протекторні (захист клітин продуцента від дії важких металів), а також антимікробні й антиадгезивні властивості. Показано, що поверхнево-активні речовини R. erythropolis ІМВ Ас-5017, A. calcoaceticus ІМВ В-7241 та N. vaccinii ІМВ В-7405 у вигляді культуральної рідини інтенсифікують деструкцію нафти у воді унаслідок активації природної нафтоокиснювальної мікрофлори The review is devoted to surface-active glycolipids. The general characteristics, the physiological role of the rhamnolipids, trehalose lipids, sophorolipids, mannosylerythritol lipids and their traditional producers — the representatives of the genera Pseudozyma, Pseudomonas, Rhodococcus and Candida are given. The detailed analysis of the chemical structure, the stages of the biosynthesis and the regulation of some low molecular glycolipids are done. The own experimental data concerning the synthesis intensification, the physiological role and the practical use of Rhodococcus erythropolis IMV Ac-5017, Acinetobacter calcoaceticus IMV B-7241 and Nocardia vaccinii IMV B-7405 surfactants, which are a complex of the glyco-, phospho-, amino- and neutral lipids (glycolipids of all strains are presented by trehalose mycolates) are summarized. It was found that R. erythropolis IMV Ac-5017, A. calcoaceticus IMV B-7241 and N. vaccinii IMV B-7405 surfactants have protective, antimicrobial and antiadhesive properties. It was shown that R. erythropolis IMV Ac-5017, A. calcoaceticus IMV B-7241 and N. vaccinii IMV B-7405 surfactants preparation of cultural liquid intensified the degradation of oil in water due to the activation of the natural petroleum-oxidizing microflora.
Keywords: поверхнево-активні речовини; гліколіпіди; біосинтез; промислові відходи; surfactants; glycolipids; biosynthesis; industrial waste; кафедра біотехнології і мікробіології