Шляхи протидії тіньовому ринку спирту і алкоголю, як складова економічної безпеки - Бутнік-Сіверський, Олександр Борисович (My University, 2019)
У статті розглядаються основні принципи забезпечення економічної безпеки України та здійснюється порівняльний аналіз визначень її сутності. Зазначено, що до основних визначень категорії та складових економічної безпеки не віднесено протидію тіньовий економіці або протидію тіньовому ринку, як особливої складова економічної безпеки, яку потрібно виділити у самостійну категорію.Метою дослідження стало узагальнення категорії та складових економічної безпеки з позиції наукового обґрунтування протидії тіньовому ринку та визначення шляхів протидії тіньовому ринку реалізації спирту і алкоголю за напрями актуалізації боротьби з тіньової політикою, корупцією та господарськими злочинами. Об‘єктом дослідження обрано тіньовий ринок спиртової та лікеро-горілчаної продукції. Науково обґрунтовується економічна природа та поширення тіньового ринку спирту та алкогольної продукції в Україні, як самостійної складовою господарських злочинів в умовах подолання кризових явищ в економіці. Сформульовано окремі категорії феномену сучасної економіки: тіньова економіка; тіньова політика; корупція; злочини у сфері економічної діяльності; господарські злочини. Розглядається прояв тіньової економіки в Україні з позиції тіньової політики, корупції та злочинів у сфері економіки як метод дослідження. Наводиться феномен тіньової економіки на міжнародному рівні в порівнянні зі станом в Україні та розглядається тіньовий ринок реалізації спиртової та лікеро-горілчаної продукції за оцінками експертів, слідчих працівників податкової міліції, що підтверджує розмір нанесених великих збитків державі, а також узагальнюється перелік таких порушень. Пропонуються шляхи протидії тіньовому ринку спирту та алкогольної продукції з позиції наукового обґрунтування детінізації економіки спиртової промисловості України, яка спрямована як метод дослідження на актуалізацію напрямів боротьби з тіньової політикою, корупцією та господарськими злочинами.
Keywords: економічна безпека; злочини; тіньова економіка; ринок спирту; алкогольна продукція; боротьба з господарськими злочинами; economic security; crimes; shadow economy; spirit market; alcohol products; fighting against economic crimes