Носенко, Тамара Тихонівна2015-02-242015-02-242015Носенко, Т. Т. Вплив технологічних параметрів на втрати білків під час їх ізоелектричного осадження з екстрактів / Т. Т. Носенко // Наукові праці НУХТ. – 2015. – Т. 21, № 1. – С. 182-188.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/19507У статті досліджено ефективність ізоелектричного осадження білків із білкових екстрактів залежно від іонної сили розчину та значення pH. Пока-зано, що втрати білків із сироватковими водами залежать від іонної сили екстрагенту та від значення pH ізоелектричного осадження. При збільшенні іонної сили екстракту втрати білків із супернатантом менші за всі значення pH під час осадження. В той же час за всіх значень іонної сили екстрагенту ефективність ізоелектричного осадження вища за нижчі (2,5—3,5) значення pH. Зазначено, що втрати білків із сироватковими водами залежать також від концентрації білків в екстракті — вони зменшуються при високій концентрації. Встановлено, що значення pH промивної води також впливає на втрати білків і хімічний склад білкових ізолятів. The efficiency of protein isoelectric precipitation from protein extracts depending on ionic strength of solution and precipitation pH was investigated in this study. It has been shown that protein losses with whey depend on ionic strength of an extractant and pH of isoelectric precipitation. Protein losses with supernatant decreased with the increase of ionic strength of extracts at any pH precipitation. At the same time protein precipitation efficiency was higher at lower (2.5—3.5) pH under precipitation from extracts with all investigated ionic strength. It has been shown that protein losses with whey depend on protein concentration, notably they have decreased at high protein concentration. It is found that pH of washing water also influences the protein losses and chemical composition of protein isolates.otherізоелектричне осадження білківсоняшниковий білковий ізолятбілкові екстрактиprotein isoelectric precipitationsunflower protein isolateprotein extractкафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобівВплив технологічних параметрів на втрати білків під час їх ізоелектричного осадження з екстрактівArticle