Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівнаЧернюшок, Ольга АнатоліївнаМоскалюк, Оксана ЄвгеніївнаСмалько, Людмила МиколаївнаЧерненко, Анна Вікторівна2020-06-042020-06-042020Патент України на корисну модель № 139502 UA, МПК А23 L 13/00 (2019.01). Сосиски «Cмачненькі» / Кочубей-Литвиненко О. В., Чернюшок О. А., Москалюк О. Є., Смалько Л. М., Черненко А. В. ; власник Національний університет харчових технологій. – № u 2019 06196 ; заявл. 04.06.2019 ; опубл. 10.01.2020, Бюл. № 1.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/31221В основу корисної моделі поставлено задачу шляхом застосування більш дешевої та поширеної основної сировини, підвищити рентабельність виготовлення сосисок, зі збереженням високої якості, додаванням до їх складу сухої молочної сироватки та яблучного пектину, що надасть продукту радіозахисні властивості, збереже харчову та підвищить біологічну цінність. Сосиски містять свинину, сіль кухонну, цукор-пісок, нітрит натрію, суміш спецій, згідно з корисною моделлю, використовується свинина вищого сорту, та додатково містять м'ясо куряче, суху молочну сироватку, яблучний пектин та воду питну. The utility model is based on the task of using cheaper and more common basic raw materials, to increase the profitability of making sausages, while maintaining high quality, adding whey powder and apple pectin, which will give the product radioprotective properties, preserve nutritional and biological value. Sausages contain pork, table salt, granulated sugar, sodium nitrite, a mixture of spices, according to the utility model, high-grade pork is used, and additionally contain chicken, whey, apple pectin and drinking water.кафедра технології м’яса і м’ясних продуктівсосискисвининаsausagesporkкафедра технології молока і молочних продуктівСосиски «Cмачненькі» (Патент на корисну модель № 139502)Technical Report