Безвідходна технологія перероблення сільськогосподарської сировини у реалізації стратегії сталого розвитку економіки - Сімахіна, Галина Олександрівна (My University, 2025)
Останнім часом увагу вчених і практиків прикуто до питання збалансованого розвитку суспільства. Розгляд даної проблеми проводиться на рівні окремих міст, регіонів, країн, їх угрупувань, континентів, світу в цілому. Парадигма сталого розвитку, запропонована провідними зарубіжними і вітчизняними вченими, є вагомим внеском у вдосконалення ланцюга «економіка-суспільство-технології-екологія». Концентрація зусиль вітчизняних науковців фокусується на вирішенні проблем соціально-економічного розвитку України, зокрема у галузі харчових технологій, основним завданням яких є виробництво достатньої кількості харчових продукції високої якості, безпечної для споживачів, з мінімальними втратами усіх матеріальних ресурсів.

Recently, the attention of scientists and practitioners has been focused on the issue of balanced development of society. This problem is considered at the level of individual cities, regions, countries, their groups, continents, and the world as a whole. The paradigm of sustainable development, proposed by leading foreign and domestic scientists, is a significant contribution to the improvement of the chain "economy-society-technology-ecology". The concentration of efforts of domestic scientists is focused on solving the problems of socio-economic development of Ukraine, in particular in the field of food technologies, the main task of which is the production of a sufficient number of high-quality food products, safe for consumers, with minimal loss of all material resources.
Значне місце у структурі продовольчого асортименту сучасної харчової промисловості посідають продукти рослинного походження. Завдяки особливостям біохімічного складу вони є незамінним джерелом створення нових харчових композицій оздоровчого та профілактичного призначення. Особливо перспективним видом сільськогосподарської сировини є цукровий буряк, перероблення якого становить одну з важливих галузей харчової промисловості. Запропонована в цій роботі технологія безвідходного перероблення цукрових буряків дає можливість використати цю традиційну для України культуру на якісно новому рівні і значно розширити спектр продуктів її перероблення, в тому числі з точки зору отримання оздоровчих продуктів та натуральних дієтичних добавок.
Keywords: сільськогосподарська сировина; agricultural raw materials; оздоровчі продукти; health products; технології; technologies; сталий розвиток; sustainable development; цукровий буряк; sugar beet; хімічний склад; chemical composition; кафедра технології оздоровчих продуктів