Оцінка сучасного стану забезпеченості продовольчими товарами на внутрішньому ринку України - Лисенко (Звьоздочкіна), Олена Анатоліївна (My University, 2014)
У статті проведено порівняльний аналіз показників індикаторів стану продо- вольчої безпеки України за 2008—2012 роки. Визначено такі позитивні показ- ники забезпечення державою стану продовольчої безпеки за багатьма індика- торами: зростання енергетичної цінності раціону, позитивна, проте повільна динаміка у споживанні основних груп продовольчих продуктів, достатність зерна у державних ресурсах, економічна доступність продуктів харчування та продовольча незалежність за окремим продуктами. Також визначено і нега- тивні тенденції у таких напрямках, як споживання продуктів харчування, диференціація вартості харчування за соціальними групами та зростання коефіцієнта імпортозалежності за одним з основних груп продовольства. The comparative analysis of foodstuff availability indicators in Ukraine in 2008—2012 is carried out in the work. This analysis presents the following positive indicators of the foodstuff availability of the state according to different indicators: growth of the diet energy value; positive but slow dynamics in the consumption of main groups of food products; grain sufficiency in state resources; economic food availability and food independence for some food products. The analysis also describes the negative tendencies in such areas as food consumption, food cost differentiation for certain social groups and the increase of import dependence coefficient for one of the main food groups.
Keywords: продовольча безпека; стан; індикатор; продукти харчування; споживання; витрати; внутрішній ринок; імпорт; foodstuff availability; state; indicator; food; consumption; expenses; domestic market; import; кафедра економіки праці та менеджменту