Синтез наночасток срібла за допомогою сахароміцетів - Потапенко, Валерія Віталіївна; Коваль, Ростислав Віталійович (My University, 2021)
Розглядаючи наночастки срібла у розрізі практичного застосування у медицині, великий практичний інтерес у якості продуцента викликають дріжджі. Дріжджі Saccharomyces сerevisiae є одним з найбільш досліджених і широко використовуваних у промисловості мікроорганізмів, адже культура сахароміцетів досить швидко росте і не вибаглива до поживних середовищ та не потребує особливих умов проведення процесу біосинтезу. Дріжджові клітини містять більшу кількість ферментів редуктаз, які беруть участь в утворенні наночасток, а їх мембрани виділяють адгезивні білки, які можуть сприяти закріпленню іонів металу на мембрані клітини.
Keywords: наночастинки срібла; біосинтез; дріжджі; silver nanoparticles; biosynthesis; yeast; кафедра біотехнології і мікробіології