Удосконалення методів змішаного навчання на основі сучасних інформаційно-комунікаційних технологій - Штефан, Євгеній Васильович; Пащенко, Богдан Сергійович; Петруша, Оксана Олександрівна (My University, 2020)
Досліджено рівень впровадження інформаційно-комунікаційних технологій у розробленні методів змішаного навчання українських вищих навчальних закладів з урахуванням досвіду провідних європейських університетів. Проведено аналіз особливостей взаємодії суб’єктів й елементів дистанційної освіти в Національному університеті харчових технологій під час карантину. Досліджено ефективність дистанційного та змішаного навчання в залежності від існуючих типів онлайн взаємодії та технологічної платформи (Moodle, G Suite for Education). Визначено основні технічні проблеми, що обмежують коректне та оптимальне функціонування платформи дистанційного навчання. Дані кількісні параметри апаратурної складової (пропускна здатність інтернет-мережі, особливості накопичувачів серверу) і вимоги до операційної системи. Розроблені рекомендації для підвищення ефективності навчального процесу в умовах змішаної форми навчання.

The information and communication technologies introduction level of blended learning development methods in Ukrainian higher education institutions by the European universities leading experience is studied. The analysis of the subjects and elements interaction peculiarities of distance education in the National University of Food Technologies during quarantine is carried out. The distance and blended learning effectiveness in dependence of the existing types of online interaction and technology platform (Moodle, G Suite for Education) is studied. The main technical problems that limit the correct and optimal functioning of the distance learning platform are identified. The hardware component (internet bandwidth, features of server drives) of the operating system quantitative parameters and requirements are given. The efficiency of the educational process improving recommendations by the blended learning form have been developed.
Keywords: кафедра експертизи харчових продуктів; department of foodstuff eExpertise; дистанційне навчання; змішане навчання; платформа дистанційного навчання (LMS); суб’єкти й елементи дистанційної освіти; distance learning; blended learning; distance learning platform (LMS); subjects and elements of distance education