Конкуренція банків: Україна vs інші країни - Шірінян, Лада Василівна; Шірінян, Арам Сергійович (My University, 2018)
У роботі досліджено еволюцію конкурентної взаємодії українських банків у 2006-2017 роках за допомогою показників монополізації та конкуренції. Запропоновано нові розрахункові показники, індекси перевищення ринкової концентрації та конкуренції, та виконано міжнародне порівняння українського ринку банківських послуг з співрозмірними ринками країн ЄС та інших країн світу. Аргументовано необхідність зменшення диспропорцій розподілення банківських послуг. The paper studies the evolution of the competitive interaction of Ukrainian banks in 2006-2017 with the help of monopolization and competition indicators. New calculation indexes of excess of market concentration and competition are proposed and an international comparison of the Ukrainian market of banking services with commensurate markets of the EU countries and other countries of the world is carried out. The necessity of reducing of disproportions of distribution of banking services is argued.
Keywords: ринок банківських послуг; конкуренція; концентрація; індекс Герфіндаля-Гіршмана; банк; кафедра фінансів; banking services market; competition; concentration; Herfindahl-Hirschman index; bank