Періодика початку ХХ ст. про функціональний статус української мови - Яременко, Світлана Андріївна (My University, 2004)
У статті проаналізовані складні етапи становлення української мови на шляху до досягнення нею статусу літературної. Використано матеріали україномовної періодики початку ХХ століття: "Ради", "Рідного Краю", "Літературно-Наукового Вісника".

The article analyzed the complex stages of development of the Ukrainian language towards attaining the status of literature. Used materials in Ukrainian periodicals beginning of the twentieth century: "the Council","Native land", "Literary and Scientific Journal".
Keywords: рідномовна освіта; правописна невпорядкованість; spelling disorder; ridnomovna education; кафедра гуманітарних дисциплін