Дослідження властивостей електричного струму як визначальних показників ефективності процесу електроконтактного нагрівання харчової продукції - Михайлов, Валерій Михайлович; Шевченко, Андрій Олександрович; Прасол, Світлана Володимирівна; Михайлов, Богдан Валерійович; Бабанова, Олена Ігорівна (My University, 2026)
У статті наведено результати досліджень властивостей електричного струму як визначальних показників ефективності процесу електроконтактного нагрівання харчової продукції. Застосування низькочастотного струму забезпечує суттєві технологічні переваги: підвищується здатність продукту утримувати вологу, покращується його електропровідність та інтенсифікується виділення теплоти. Це обґрунтовує перспективність використання такого підходу для вдосконалення існуючих технологій харчових виробництв і підвищення енергоефективності процесів. The article presents the results of studies of the properties of electric current as determining indicators of the efficiency of the process of electric contact heating of food products. The use of low-frequency current provides significant technological advantages: the ability of the product to retain moisture increases, its electrical conductivity improves, and heat release intensifies. This substantiates the prospects of using such an approach to improve existing technologies of food production and increase the energy efficiency of processes.
Keywords: електроконтактне нагрівання харчових продуктів; теплова обробка харчових продуктів; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв; electric contact heating of food products; струм низькочастотний; low-frequency current; heat treatment of food products