Шляхи очищення стічних вод маслосирзаводів - Володченкова, Наталія Валеріївна; Накемпій, Олена Костянтинівна (My University, 2019)
Стічні води молочних заводів є потужним джерелом забрудненн довкілля, їх поділя-ють на чотири види: виробничі, теплообмінні, господарсько-побутові та зливові. Наведено характеристику стічних вод підприємств молочної промисловості. У зв’язку з високою концентрацією забруднень та різним їх складом стічні води мас-лосирзаводів повинні проходить механічну, біологічну та інші види очищення в залежно-сті від місто збору. Біологічний метод очищення стічних вод вважається найбільш ефективним. Після повної біологічної очистки стічних вод кількість патогенних бактерій в стічних водах зменшується до 95-98 %. За допомогою запропонованої схеми можна значно зменшити забруднення стічних води маслосирзаводів та приблизити їх до норми скидання стічних промислових вод у загальну міську каналізацію.
Keywords: кафедра екології та екоменеджменту; маслосирзавод; стічні води (молочна промисловість)