Вплив електроіскрових розрядів на властивості та якісні показники сокостружкової суміші - Дашковський, Юрій Олександрович; Маринін, Андрій Іванович; Прохоренко, Жанна Ігорівна; Українець, Анатолій Іванович (My University, 2018)
На сьогоднішній день в харчовій і переробній промисловості все більше знаходять застосування електрофізичні методи обробки харчових продуктів і напівпродуктів, одним з яких є електрогідравлічна обробка (ЕГО). В Проблемній науково-дослідній лабораторії Національного університету харчових технологій були проведені експериментальні дослідження з метою вивчення дії впливу електрогідравлічного оброблення (ЕГО) на якісні показники сокостружкової суміші. Дослідження проводилися з використанням експериментальної установки, розроблену фахівцями НУХТ. Підчас дослідження було встановлено ефект підвищення чистоти дифузійного соку, підвищення ступеню плазмолізу клітин цукрового буряку порівняно з контролем. З’ясовано, що при зростанні кількості розрядів до 7…10 зменшується життєдіяльність мікроорганізмів в межах 71…87% порівняно з контролем, при чому чутливими до знезаражуючої дії електрогідравлічного ефекту виявилися вегетативні клітини бактерій, дріжджів, міцеліальних грибів, наслідком чого є зменшення втрат цукрози. Today, in the food and processing industry more and more are used electrophysical methods of processing food products and semi-finished products, one of which is electro-hydraulic treatment (ECO). In the Problem Research Laboratory of the National University of Food Technologies, experimental studies were conducted to study the effect of electrohydraulic treatment (EHO) on the quality parameters of the parboiled mixture. The research was carried out using an experimental installation developed by NUKHT specialists.During the study, the effect of increasing the purity of diffusion juice, increasing the degree of plasmolysis of sugar beet cells compared to control.An increase in the number of discharges up to 7- 10 reduces the vital activity of microorganisms within the range of 71 ... 87% compared to control samples,at the same time vegetative cells of bacteria, yeast, and micelles funguswere sensitiveto the disinfecting effect of the electrohydraulic effect.Atelectrohydraulic treatmentof the mixture of sugar beet pulp and juice with a quantity of discharges 15 and at a voltage U = 35 kV, no significant changes occurred.
Keywords: кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування; електрогідравлічне оброблення; дифузійний сік; цукровий буряк; контамінуюча міклофлора; electrohydraulic treatment; diffusion juice; sugar beet; contaminating microflora