Шиян, Петро ЛеонідовичДомарецький, Віталій АфанасійовичКуц, Анатолій МихайловичБілько, Марина ВолодимирівнаТодосійчук, Сергій Романович2015-10-082015-10-082006Застосування інформаційних технологій у навчальному процесі підготовки фахівців із спеціальності «Технологія бродильних виробництв і виноробства» / П. Л. Шиян, В. А. Домарецький, А. М. Куц, М. В. Білько, С. Р. Тодосійчук // Нові технології навчання : науково-методичний збірник. – К. : Інститут інноваційних технологій і змісту освіти, 2006. – С. 93.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/21686Важливими умовами ефективного використання засобів інформаційних технологій (ІТ) для підвищення компетентності студентів є наявність навчально-методичних матеріалів, які дозволяють забезпечити засобами ІТ оперативний доступ студентів до цієї інформації, наявність спеціалізованих комп’ютерних програм і технічних засобів у вищому навчальному закладі, широкий доступ до мережі Internet. На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства в межах навчальної і науково-дослідної роботи за активною участю студентів розроблені і використовуються біля 40 комп’ютерних програм в середовищі EXCEL з метою виконання технологічних розрахунків продуктів, допоміжних матеріалів, складських приміщень і обладнання при виробництві пива, спирту, безалкогольних напоїв, горілок і вина всіх типів. На кафедрі створені і продовжують доповнюватись відповідні бази даних технологічного обладнання й уніфікованих блоків схем, з яких формується відповідний технологічний процес та компонується обладнання відповідно до вимог завдання на проектування. Розроблені лабораторні роботи в середовищі EXCEL з дисциплін «Основи наукових досліджень та технічної творчості» та «Оптимізація технологічних процесів галузі» дають можливість студентам опанувати методами постановки та рішення оптимізаційних задач технологічних процесів галузі.інформаційні технологіїнавчально-методичні матеріаликомп’ютерні програмирозрахунки продуктівуніфіковані блоки схемлабораторні роботиинформационные технологииучебно-методические материалыкомпьютерные программырасчеты продуктовунифицированные блоки схемлабораторные работыinformation technologyeducational materialscomputer programscalculations productsunified blocks of circuitslaboratory workкафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробстваЗастосування інформаційних технологій у навчальному процесі підготовки фахівців із спеціальності «Технологія бродильних виробництв і виноробства»Article