Комплексна оцінка конкурентного середовища на ринку страхових послуг України - Шірінян, Лада Василівна (My University, 2011)
Запропоновано уніфіковану комплексну оцінку конкурентного середовища, яка базується на дослідженні показників стану страхового ринку. Враховано галузеву спеціалізацію страховиків і регіональні аспекти страхування. Здійснено порівняння даних і кількісних індексів вітчизняного страхового ринку з відповідними показниками інших країн світу. Запропоновано нові характеристики конкурентоспроможності: щільність страховиків, інтегрований показник конкурентоспроможності, індекси насичення, темп приросту страховиків, межа капіталізації. It is offered the unified complex estimation of competition environment based on investigation of indexes of the state of insurance market. It takes into account of sectional specialization of insurers and regional aspects of insurance. The comparison of data and quantitative indexes of domestic insurance market with the corresponding indexes of other countries of the world have been done. It is introduced new quantitative characteristics of competitiveness: closeness of insurers, integral competitiveness index, saturation indexes, insurers’ growth rate, the limit of capitalization.
Keywords: показники ринку; конкуренція; конкурентоспроможність; страховий ринок; market indexes; competition; competitiveness; insurance market; кафедра фінансів