Домарецький, Віталій АфанасійовичКуц, Анатолій МихайловичГанчук, Вікторія ДмитрівнаСамойленко, ОльгаКлименко, Олег Миколайович2013-06-122013-06-122007Невичерпна енергія сонця / В. А. Домарецький, А. М. Куц, В. Д. Ганчук, О. П. Самойлєнко, О. М. Клименко // Харчова і переробна промисловість, 2007. - № 4. - C. 10-12.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/8262В 21- му сторіччі основними джерелами енергії (теплової і електричної) в промисловості, комунальній та побутовій сферах є нафтопродукти - побутовий газ, вугілля, електроенергія атомних, теплових та гідроелектростанцій. У харчовій промисловості здебільшого використовують природний газ, запаси якого через 20 – 30 років суттєво зменшаться. В той же час сонячна радіація є найперспективнішим й невичерпним джерелом теплової та електричної енергії. Але харчові підприємства України надто мало, порівняно з розвиненими країнами світу, використовують такі нетрадиційні джерела енергії, як енергія сонця, вітру і малих річок тощо. The main heat and electric energy sources of 21st century are oil products, gas, coal, energy of nuclear power stations, thermal stations and hydroelectric power stations. This energy is used for industry and for everyday necessities. Gas is usually used in Food Industry but its quantity will considerably decreased in 20-30 years. At the same time we can see that solar radiation is the most promising and inexhaustible source of heat and electric energy. Unfortunately, Ukrainian food enterprises use such untraditional sources of energy as solar, wind and river energy much less than developed countries.otherсонячна енергіясонячні електростанціїколектор сонячної енергіїтеплозабезпеченнятеплова енергіяелектрична енергіямеханічна енергіяsolar energysolar power stationsolar energy collectorheat energymechanical energyelectric energyкафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробствакафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. ЛаданюкаНевичерпна енергія сонцяArticle