Бендерська (Дущак), Ольга ВячеславівнаЛевківська (Музика), Тетяна МиколаївнаПанчук, Олег Володимирович2024-09-302024-09-302024Дущак, О. В. Перспективи використання нетрадиційної дикорослої сировини в технологіях концентратів солодких страв / О. В. Дущак, Т. М. Левківська, О. В. Панчук // Продовольчі ресурси. – 2024. – Т. 12, № 22. – С. 73–81.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/44921In recent years, the urgent task of the industry is the development, use and release on the market of new high-quality, competitive food products. Therefore, the issue of studying and involving in the production of new types of raw materials with an increased content of biologically active substances is of great importance. Promising in this direction is the use of domestic wild plant raw materials that have adaptogenic, tonic, hematopoietic and other effects and P-vitamin complex. Wild berries have high potential for the food industry, as their use makes it possible to implement waste-free and resource-saving technologies, as well as more effectively use the beneficial properties of local raw materials and develop new types of food products enriched with natural biologically active compoundsВ останні роки актуальним завданням промисловості є розроблення, використання та випуск на ринок нових високоякісних, конкуренто спроможних харчових продуктів. Тому, великого значення набувають питання вивчення і залучення у виробництво нових видів сировини зі збільшеним вмістом біологічно активних речовин. Перспективним у цьому напрямку є використання вітчизняної рослинної дикорослої сировини, що має адаптогенну, тонізуючу, кровотворну та інші дії і Р-вітамінний комплекс. Дикорослі ягоди володіють високим потенціалом для харчової промисловості, оскільки їх використання дає змогу впроваджувати безвідходні й ресурсозберігаючі технології, а також більш ефективно використовувати корисні властивості місцевої сировини та розробляти нові види харчових продуктів, збагачених природними біологічно активними сполукамиukбузинафенолихарчові концентратинапівфабрикатконсервуваннякафедра технології консервуванняelderphenolsfood concentratessemi-finished productcanningПерспективи використання нетрадиційної дикорослої сировини в технологіях концентратів солодких стравArticlehttps://orcid.org/0000-0002-9811-3286https://orcid.org/0000-0001-7214-6584