Імітаційне моделювання структури капіталу підприємства: метод Монте-Карло - Роганова, Ганна Олександрівна; Підвисоцький, Віталій Васильович (My University, 2020)
Стаття присвячена дослідження проблем оптимізації структури капіталу підприємства харчової промисловості. Головним завданням формування оптимальної структури капіталу підприємства є максимізація рівня рентабельності власного капіталу при певному рівні фінансового ризику. У статті розглянуто модель формування ефективної структури капіталу підприємства, визначено оптимальні частки залученого та власного капіталу для підприємства з позицій підвищення рівня рентабельності та мінімізації фінансових ризиків. Здійснено 100 імітацій структури капіталу підприємства з метою утворення балансу між часткою власних та позичкових коштів для забезпечення розвитку підприємства на довгострокову перспективу. Показником, який відображає згенерований прибуток підприємства при різній мірі використання запозичених ресурсів, є ефект фінансового левериджу (ЕФЛ). Вибір варіантів можливих структур капіталу було здійснено за критерієм мінімізації фінансових ризиків, тобто нами було обрано ті випадки, де значення ЕФЛ знаходиться у діапазоні його граничних меж. За результатами моделювання обрано оптимальний варіант структури капіталу підприємства з використанням декількох критеріїв вибору та визначення допустимих меж її коливання.
Keywords: структура капіталу; середньозважена вартість капіталу; ефект фінансового левериджу; рентабельність; фінансовий ризик; фінанси; capital structure; capital weighted average value; financial leverage effect; profitability; financial risk; finance; кафедра фінансів