Sustainable energy storage through biomass-derived carbon: A new paradigm? - Yakymenko, Serhii; Chepeliuk, Oleksandr; Zhukov, Maksym (My University, 2025)
The urgent demand for clean energy storage aligns with the EU’s Green Deal and Net-Zero Industry Act, driving innovation beyond conventional lithium-ion technologies. Although widely adopted, lithium-ion systems depend on critical minerals, entail complex recycling, and pose fire risks. Emerging carbon-based energy storage cells address these challenges by utilizing agricultural biomass-derived porous carbon, water, and halide salts. Нагальна потреба d зберіганні енергії узгоджується з Європейським зеленим курсом та Актом про нульовий рівень викидів в промисловості, стимулюючи інновації, що виходять за межі традиційних літій-іонних технологій. Хоча літій-іонні системи широко використовуються, вони залежать від критичних мінералів, мають складні процеси переробки та становлять ризик займання. Нові вуглецеві елементи зберігання енергії вирішують ці проблеми, використовуючи пористий вуглець, отриманий з агробіомаси, воду та галієві солі.
Keywords: кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв; clean energy storage; energy efficiency; industry 5.0; сталий розвиток; чиста енергія зберігання; енергоефективність; індустрія 5.0; індустрія 5.0