Капустян, Антоніна ІванівнаЧерно, Наталія КирилівнаПукас, А. С.2021-02-152021-02-152019Капустян, А. І. Розроблення методу визначення функціональних харчових інгредієнтів муропептидного походження у бактеріальнихдезінтегратах / А. І. Капустян, Н. К. Черно, А. С. Пукас // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2019. – Т. 25, № 6. – С. 156–163.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/32662У статті обґрунтовано доцільність розроблення достовірного та простого в реалізації методу визначення муропептидів у складі бактеріальних дезінтегратів при отриманні імунотропних функціональних харчових інгредієнтів. Зазначено, що існуючі методи ідентифікації муропептидів, зокрема визначення залишків мурамової кислоти, пептидних зв ’язків у їхньому складі, використання хроматографічних методів, мають певні недоліки. Запропоновано метод, згідно з яким якісний і кількісний вміст муропептидів можна визначити за допомогою реакції їхньої вуглеводної складової (залишки глюкози у складі мурамової кислоти та N-ацетилглюкозаміну) з реактивом Антрона. При цьому необхідною умовою є позбавлення бактеріального дезінтеграту від вуглеводів, кислот, солей тощо за допомогою іонообмінної хроматографії з катіонітом КУ-2. The expediency of developing a reliable and easy-toimplement method for determining muropeptides in bacterial disintegrates in obtaining immunotropic functional food ingredients have been substantiated. It has been noted that the existing methods of muropeptides identification, namely, the determination of muramic acid residues, peptide bonds in their composition, the use of chromatographic methods, have certain disadvantages. A method according to which the qualitative and quantitative content of muropeptides can be determined by the reaction of their carbohydrate component (glucose residues in the form of muramic acid and N-acetylglucosamine) with an Anthrone reagent has been proposed. In this case, a prerequisite is the removal of bacterial disintegrate from carbohydrates, acids, salts, etc. using ion exchange chromatography with KU-2 cation exchanger.otherimmunotropic food ingredientsmethods of determinationmuropeptidesbacterial disintegratesметоди визначеннябактеріальні дезінтегратимуропептидиімунотропні харчові інгредієнтиРозроблення методу визначення функціональних харчових інгредієнтів муропептидного походження у бактеріальнихдезінтегратахArticle