Вплив біологічно активних білкових молекул молозива на імунну систему - Бородіна, Ольга Олегівна; Заярнюк, Анна Віталіївна; Лич (Ткаченко), Інна Валентинівна (My University, 2017)
На сьогоднішній день абзимологія є стрімко розвиваючою, перспективною та актуальною наукою, яка вивчає каталітично активні антитіла і поєднує в собі елементи імунології, ензимології, молекулярної біології, органічної хімії. Каталітичні імуноглобуліни несуть біологічну функцію антитіл і присутні в молозиві, яке секретується у ссавців для забезпечення пасивного імунітету проти вторгнення патогенів. Специфічність природних антитіл, знайдених в молоці і молозиві корів відображає широкий спектр антигенів з якими тварина зіткнулася в минулому. В ході нашого дослідження ми мали на меті розглянути вплив суміші білків-абзимів молозива корів на імунокомпетентні клітини людини в умовах in vitro. Таким чином, під час проведеної роботи встановлено, що суміш білків-абзимів за певних концентрацій має як стимулювальний так і пригнічувальний вплив на неспецифічні клітини імунної системи в умовах in vitro. Це дає поштовх для створення противірусних та антибактеріальних препаратів, які б знайшли своє призначення в медичній практиці. To date, abzymology is a rapidly developing, promising and relevant science that studies catalytically active antibodies and combines elements of immunology, enzymology, molecular biology, organic chemistry. Catalytic immunoglobulins carry the biological function of antibodies and are present in colostrum, which is secreted from mammals to provide passive immunity against invasion of pathogens. Specificity of natural antibodies found in milk and colostrum of cows reflects a wide range of antigens with which the animal has encountered in the past. In our study, we aimed to investigate the effect of a mixture of protein-abzyme colostrum cows on human immunocompetent cells in vitro. Thus, during the work it was established that a mixture of abciprotein proteins at certain concentrations has both stimulatory and depressant effects on non-specific cells of the immune system in vitro. This gives impetus to the creation of antiviral and antibacterial drugs that would find their purpose in medical practice.
Keywords: молозиво; білки-абзими; імунокомпетентні клітини; colostrum; proteins-abzymes; immunocompetent cells; кафедра біотехнології і мікробіології