Управління ситуаціями в технологічному комплексі на основі когнітивних карт - Ладанюк, Анатолій Петрович; Бойко, Регіна Олегівна; Шумигай, Дмитро Анатолійович; Смітюх, Ярослав Володимирович (My University, 2014)
В статті розглядаються можливості використання нечітких когнітивних карт як засобів управління технологічними об’єктами в умовах невизначеності. Описані різні методи побудови когнітивних карт ситуацій. Для кожної підсистеми технологічного комплексу цукрового заводу визначено основні показники, відхилення яких від розрахункових або оптимальних значень дає можливість знайти можливі причини та прийняти відповідні керувальні рішення. Зазначено, що при використання інтегрованої моделі підтримки прийняття рішень в динамічних ситуаціях необхідна розробка методів: створення когнітивної моделі, яка відповідає оцінювальній ієрархії, побудови шкал листових критеріїв; урахування впливу консонансів значень факторів когнітивної моделі на оцінку альтернативи в ієрархічній моделі. The possible use of fuzzy cognitive maps as a means of technological objects under uncertainty is considered in the article. Various methods for constructing cognitive maps of situations are described. For each subsystem technological complex sugar factory the basic indicators of deviation are calculated or optimal values makes it possible to find possible causes and take appropriate control solution. It is noted that the use of integrated decision support models in dynamic situations need to develop techniques: creating cognitive model that meets evaluation hierarchy of the scale sheet criteria; the impact factors of cognitive consonance value model to assess alternatives in the hierarchical model.
Keywords: когнітивні карти; декомпозиція; консонанс; причинно-наслідкові відношення; орієнтований граф; cognitive maps; decomposition; consonance; causal relationship; directed graph; кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка