Semenova, OlenaSuleyko, TetianaSiryk, AlinaEvtushenko, Olga2022-04-262022-04-262022Environmental and security aspects wastewater treatment stations of food industry in Ukraine / O. Semenova, T. Suleyko, A. Siryс, O. Yevtushenko // Journal of Hygienic Engineering and Design – 2022. – Volume 38. – P. 40-45https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/37296The aim of this article was to determine the optimal parameters of wastewater treatment and to eliminate the certain deficiencies of aerobic fermentation. It was established that continuous fermentation mode of wastewater flows is the most effective to get the additional source of energy - biogas. Investigated ways of intensification of the aerobic fermentation stage can increase the productivity of an aeration tank in the wastewater treatment, reducing respectively the environmental load in the region where a food industry enterprise is situated. Метою даної статті було визначення оптимальних параметрів очищення стічних вод та усунення певних недоліків аеробного бродіння. Встановлено, що безперервний режим бродіння потоків стічних вод є найбільш ефективним для отримання додаткового джерела енергії – біогазу. Досліджені шляхи інтенсифікації стадії аеробного бродіння дозволяють підвищити продуктивність аеротенка при очищенні стічних вод, відповідно знижуючи навантаження на навколишнє середовище в регіоні, де знаходиться підприємство харчової промисловості.enкафедра екології та екоменеджментукафедра біотехнології і мікробіологіїactivated sludgewastewater treatmentfood industry enterprisesaerotankaerobiotic fermentationsafetyaктивний мулочищення стічних водпідприємства харчової промисловостіаеротенкаеробіотичне бродіннябезпекаEnvironmental and security aspects wastewater treatment stations of food industry in UkraineArticle