Cholesterol-lowering probiotics: a new frontier in cardiovascular disease prevention - Starovoitova, Svitlana; Spivak, Mykola (My University, 2025)
The studied probiotic strains meet the key criteria for effective probiotics and demonstrate significant potential for the development of functional products with hypocholesterolemic effects aimed at the prevention and adjunctive treatment of CVDs. Future research will involve the use of small animal models of CVD to further evaluate the in vivo therapeutic effects of these cholesterol-lowering probiotic strains. Employing animal models that closely mimic human pathophysiology is essential for elucidating the mechanisms underlying cardiovascular diseases and for validating the clinical relevance of probiotic interventions. Досліджувані пробіотичні штами відповідають ключовим критеріям ефективних пробіотиків та демонструють значний потенціал для розробки функціональних продуктів з гіпохолестеринемічним ефектом, спрямованих на профілактику та допоміжне лікування серцево-судинних захворювань (ССЗ). Майбутні дослідження включатимуть використання моделей ССЗ на невеликих тваринах для подальшої оцінки терапевтичного ефекту цих пробіотичних штамів, що знижують рівень холестерину, in vivo. Використання моделей на тваринах, які точно імітують патофізіологію людини, є важливим для з'ясування механізмів, що лежать в основі серцево-судинних захворювань, та для підтвердження клінічної значущості пробіотичних втручань.
Keywords: cardiovascular diseases; hypocholesterolemic activity; probiotics; серцево-судинні захворювання; гіпохолестеренимічна активність; пробіотики; кафедра біотехнології і мікробіології