Дослідження біодеградабельності поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii K-8 - Пирог, Тетяна Павлівна; Гриценко (Манжула), Наталія Анатоліївна; Боровик, О. О.; Конон, Анастасія Дмитрівна (My University, 2012)
Встановлено здатність мікроорганізмів різних таксономічних груп асимілювати поверхнево-активні речовини (ПАР) Nocardia vaccinii K-8 як єдине джерело вуглецю та енергії. Показано, що N. vaccinii K-8 не здатен використовувати власні ПАР як джерело вуглецевого живлення. Використання як біоциду формаліну у концентрації 0,5 % дає змогу подовжити до 3 місяців термін зберігання ПАР N. vaccinii K-8 без суттєвої втрати їх поверхнево-активних властивостей. The ability of the different taxonomic groups microorganisms to assimilate the surface active substances (SAS) Nocardia vaccinii K-8 as the sole source of carbon and energy was shown. Strain N. vaccinii K-8 can not use proper SAS as the sole of carbon nutrition. The using of 0,5 % formaline as biocide allow to prolong the storage time of the SAS N. vaccinii K-8 without the loss of surface active properties.
Keywords: Nocardia vaccinii K-8; surface active substances; поверхнево-активні речовини; біодеградабельність; формалін; термін зберігання; biodestruction; formalin; period of storage; кафедра біотехнології і мікробіології