Mamchenko, LiudmylaNiemirich, OleksandraSkyrda, OlenaMykhailov, BohdanLytovchenko, OleksandrPenkinа, Nataliia2024-12-052024Hospitality establishments and restaurant environment in Kyiv as centres of urban culture and tourist / L. Y. Mamchenko, O. V. Niemirich, O. Y. Skyrda, B. V. Mykhailov, O. M. Lytovchenko, N. M. Penkinа / The level of development of science and technology in the XXI century: Education and Pedagogy, Psychology and Sociology, Philosophy, Philology, History, Art Criticism. Monographic series : European Science. – 2024. – Book 32, Part 5. – Р. 148–158.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/45979У статті представлено роль і місце ресторанного бізнесу у формуванні сприятливого туристичного середовища. Продемонстровано сучасні тенденції адаптації ресторанного господарства до сучасних умов воєнного стану, який існує в Україні, а також позитивну роль у забезпеченні безпечного середовища та позитивному впливі на психоемоційний стан населення.This article presents the role and place of the restaurant business in the formation of a favorable tourist environment. The modern trends of adaptation of the restaurant industry to the modern conditions of the martial law that exists in Ukraine have been demonstrated, as well as a positive role in ensuring a safe environment and a positive impact on the psycho-emotional state of the population.enзаклади гостинностіресторанне середовищересторанний бізнесісторичнакорчмаресторанhospitality establishmentsrestaurant environmentrestaurant businesshistoricalkorchmarestorantкафедра технології ресторанної і аюрведичної продукціїHospitality establishments and restaurant environment in Кyiv as centres of urban culture and touristBook chapterhttps://orcid.org/0000-0003-2519-043Хhttps://orcid.org/0000-0002-2849-7501https://orcid.org/0000-0002-1481-270Xhttps://orcid.org/0009-0009-5997-7776https://orcid.org/0000-0003-4269-2263https://orcid.org/0000- 0003-0125-4275