Хронотоп острова як концепт екзистенціальної образності - Науменко, Наталія Валентинівна (My University, 2019)
У статті досліджено розвиток хронотопічного образу острова в архітворах української та російської літератури першої третини ХХ століття – періоду не лише великих історичних потрясінь природного й антропогенного характеру, а й переживання їхніх наслідків. Образ острова взято до уваги як концепт, який виходить далеко за межі суто географічної термінології та стає виразником цілої низки екзистенціальних понять – самотності (усамітнення), мрії та таємничості, окремішності буття та чіткої окресленості в просторі. Результатом дослідження стало установлення нових конотацій мотиву острова – концентру архетипних бінарних опозицій реальність / ілюзія, спокій / неспокій, ідилічне існування / виживання, комедія / трагедія, зовнішнє / внутрішнє в поетичних, прозових і драматичних творах обох літератур зазначеного періоду. This article examines the development of mythical chronotopical image of an island in the works of Ukrainian and Russian literatures dated back to the first third of the 20th century, which was a period of not only great historical collisions of both natural and anthropogenous origin, but also experiencing their consequences. The image of the island is taken as a conceit to outgo far beyond pure geographical terminology and therefore embody an array of existential notions, including loneliness and solitude, dreams and mystery, separate being, and precisely outlined space. The result of this research is the establishment of the new connotations of the motif of ‘an island’ as the concentration of archetypal binary oppositions reality / illusion, quietness / anxiety, idyllic existence / survival, comedy / tragedy, internal / external in poetic, prosaic, and dramatic works in both literatures of the noticed period.
Keywords: кафедра іноземних мов професійного спрямування; острів; хронотоп; українська література ХХ століття; російська література ХХ століття; екзистенційна образність; island; chronotopos; the 20th century Ukrainian literature; the 20th century Russian literature; existential imagery