Спосіб виробництва томатного соусу, збагаченого йодом (Патент на корисну модель № 156547) - Бессараб, Олександр Семенович; Левківська (Музика), Тетяна Миколаївна; Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Рубанка, Катерина Володимирівна; Писарєв, Максим Григорович; Якименко, Андрій Вікторович (My University, 2024)
Спосіб виробництва томатного соусу, збагаченого йодом, включає інспекцію, сортування, миття та видалення плодоніжок у томатів, їх подрібнення, відокремлення від них твердої фракції, введення в рідку фракцію з м'якоттю пряно-смакових додаткових інгредієнтів, перемішування суміші, фасування. Отриману рідку томатну фракцію уварюють до вмісту сухих речовин 12 %. Додають пюре із солодкого перцю у кількості 18-25 %, подрібнений часник у кількості 3,5-4 %, цукор у кількості 11-12 %, сіль у кількості 1,8-2,1 %, прянощі у кількості 2,5-3 %, суміш уварюють до вмісту сухих речовин 30-35 %. Додають пюре з ламінарії у кількості 20-27 %, яке отримують зі сланей, які нарізають, бланшують парою 2-3 хв та протирають. Додають оцтову кислоту у кількості 2,3-2,5 %, змішують, нагрівають. Розфасований та закупорений продукт стерилізують при температурі 120 °С

The method for the production of tomato sauce enriched with iodine includes inspection, sorting, washing and removal of tomato stalks, crushing, separation of the solid fraction from them, introduction of additional spicy flavoring ingredients into the liquid fraction with pulp, mixing the mixture, and packaging. The resulting liquid tomato fraction is boiled down to a dry matter content of 12%. Add bell pepper puree in the amount of 18-25%, chopped garlic in the amount of 3,5-4%, sugar in the amount of 11-12%, salt in the amount of 1,8-2,1%, spices in the amount of 2,5-3%, and boil the mixture to a dry matter content of 30-35%. Add kelp puree in an amount of 20-27 %, which is obtained from kelp leaves, which are cut, blanched with steam for 2-3 minutes and wiped. Add acetic acid in an amount of 2,3-2,5%, mix, heat. The packaged and sealed product is sterilized at a temperature of 120 °C
Keywords: кафедра технології консервування; соус; йод; ламінарія; томати; sauce; iodine; laminaria; tomatoes